Forårstur i forårsvejr.

Igen i år var det Søren, som sad bag rattet, så var vi sikre på at få en god og sikker transport på turen.

Taastrup Station kl. 08.40

Med 55 tilmeldte på årets forårstur var det en fyldt bus, som kørte mod turens første mål, Slagelse Museum.  Her var det planen, at vi skulle have fortællingen om Slagelses historie og om den lokale industrialisering, handelslivet og udviklingen i håndværksfagene. Efterfølgende med mulighed for på egen hånd at opleve Danmarks

eneste indendørs håndværkergade med de små̊, stråtækte bindingsværkshuse, der giver et indblik i gamle traditionelle håndværker som karetmager, bogbinder, maler, hattemager, kobbersmed.

Museet var imidlertid gået i gang med en større ombygning af en del af udstillingerne.
Det gav begrænsning i deltagerantallet. Men de flinke museumsfolk kom med et alternativt tilbud : En byvandring med fortælling om Besættelsestiden i Slagelse.

Med to så gode tilbud blev det ikke noget problem, at dele deltagerne i to næsten lige store grupper.

Museumsinspektør Helle Ålsbøl fortalte levende og vidende om Slagelses historie. Det blev et godt foredrag, som kom til at tage det meste af den afsatte tid til besøget. Så ikke megen tid til besøghos hattemageren.

 

De, der valgte byvandringen, fik både en fin rundtur i centrum af Slagelse og mange beretninger om livet og folk i byen under Besættelsen. 

KODAK Digital Still CameraEn politimester, der gerne ville samarbejde med besættelsesmagten, en borgmester, som på sin egen måde forsøgte at få livet til at fortsætte så normalt som muligt og samtidigt modarbejdede samarbejde. Der var også fortællinger om de der mistede livet, enter som modstandsfolk eller som tilfældige ofre i den voldsspiral, som udviklede sig i Besættelsestidens sidste år. Og som afslutning lidt om befrielsen og retsopgøret. Der var ”monsteret”, købmanden der havde solgt sæbe til tyskerne. Det måtte han bøde for.

Reersø Kro

Så en halv times kørsel til Reersø, hvor frokosten blev indtaget på kroen. Der er mange fortællinger og anekdoter om Reersø, og ikke mindst er den kendt for sine haleløse katte. Selv om mange spejdede, så vi ikke nogen.

 

Turens næste mål var Vor Frue Kirke i Kalundborg. Her blev vi modtaget af sognerådsformand Søren Juul, der gav os historien om kirken. Det blev en historie med en overraskelse. Her gik vi alle og troede, at Esbern Snare havde bygget kirken. Med nye opmålinger af kirken har vist, at man på hans tid ikke var i stand til at

Søren Juul fortæller i Vor Frue Kirke

bygge med så stor nøjagtighed. Hans datter og svigersøn har givet været med til at få opført kirken, men Esbern Snare har aldrig set kirken.

Vi fik også historierne om korstogene, som danske riddere deltog i, og her var Esbern Snare meget aktiv. Imellem korstogene fandt han tid til at opføre borgene, som gavgrundlaget for Kalundboeg

Kirken er imponerende, både udefra og indefra. Se alle billederne.

Inden vi tog afsked med Kalundborg var der tid til eftermiddagskaffe på Cafe Costa Kalundborg med udsigt over havn og fjord

.

Cafe Costa Kalundborg

Rigtig mange har bidraget med dejlige billeder fra turen. Bjarne Larsen, Otto Jakobsen, Bodil Munck, Sheralyn Petersen og Peter Mose. Se dem her:

Og billeder fra Jytte Klamer.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret, Turudvalg og tagget . Bogmærk permalinket.