Flot fortælling om Hedelands Veteranbane

Det blev en rigtig god aften i Historie Cafeen, da Claus Nielsen fortalte.

Indledningsvis fortalte Claus Nielsen om sit eget liv og om baggrunden for passionen for industribaner. Allerede som meget ung i 1983, 13 år gammel, begyndte hans arbejde som frivillig ved banen. I dag er han formand i foreningen, som driver veteranbanen.

Hedelands Veteranbane blev indviet i 1977. dengang med kun få hundrede meter spor, to vogne og to lokomotiver. Nu råder banen over en 5 km lang strækning i Hedeland med tilhørende stoppesteder og haller til vedligeholdele og opmagasinering af de ca. 50 lokomotiver, der dog ikke alle er driftsklare, og vogne nok til to togstammer. Det har været en rivende udvikling, som kun har kunnet lade sig gøre ved frivillig hjælp af foreningens mange medlemmer.

Hvert år tager ca. 20.000 rejsende en tur med veterantoget.

Banens historie starter allerede i 1974, da nogle folk med interesse for smalsporede industribaner satte sig sammen og stiftede Industribaneklubben. Den første opgave blev at finde et sted, hvor en lille smalsporet bane kunne anlægges. Det lykkedes da Høje-taastrup Kommune i 1975 tilbød klubben arealer i Hedeland ved Hedehusgården.

Claus Nielsen sluttede af med at se lidt ud i fremtiden, hvor to 50 års jubilæer venter, for hhv. foreningen i 2024 og banen i 2027. Og den kommende forlængelse af banen til Hedeland Vinterrasse.


Stor tak fra Lisa Ulriksen for den gode fortælling

I pausen med spisning gik snakken livligt blandt alle tilhørerne.  

Læs mere om Hedelands Veteranbane på www.ibk.dk

Foto: Bjarne Larsen og Peter Mose

Dette indlæg blev udgivet i Arrangementer, Foredragsudvalg og tagget . Bogmærk permalinket.