Det hele startede i 1962

Ved en højtidelighed på årsdagen for drabet på Verner Emil Sørensen blev mindestenen over ham genindviet, efter at den er flyttet til en nyanlagt mindelund.

Verner Emil Sørensen blev dræbt den 29. august 1944 under et mislykket forsøg på, at tage våben fra et tog, som blev standset ved Kraghave.

En deling fra Hjemmeværnet gav en flot ramme om arrangementet. Der var taler af formanden for Frihedskampens Mindefond Christian Eugen-Olsen og af borgmester Michael Ziegler.

 

Den 29. august var også årsdagen for sammenbruddet af det politiske samarbejde med den tyske besættelsesmagt i 1943. Den danske flåde sænkede sine skibe, så de ikke blev anvendelige for den tyske flåde. 13 skibe nåede til svenske havne, hvor de blev resten af krigen. Begivenhederne gav et klart signal til omverdenen om, at Danmark ikke var på tyskernes side.

Begge talere fremdrog derfor vigtigheden af, at når det gælder vort lands sikkerhed og demokrati, kan vi kun beundre og takke de, der har mod til at kæmpe for disse værdier.

 

Efter talerne var der kransenedlæggelse. Kranse fra Hjemmeværnet og Frihedskampens Mindefond, samt blomster fra vor forening.

Mindestenen blev i sin tid sat tæt på sporet, hvor et tog hver år den 29. august standsede og der blev lagt blomster ved stenen. Da der blev lagt flere spor mod Roskilde, kom stenen til at stå, så den ikke var til at komme til. Bane Danmark ønskede stenen flyttet væk fra sporene. Vor forening blev taget med på råd om en ny placering af stenen. Og i foråret blev den i samarbejde imellem Bane Danmark og Høje-Taastrup Kommune flyttet til det anbefalede og nuværende sted. Her, på Høje-Taastrup Stien tæt på Frøgård Alle, er mindestenen nu tilgængelig for alle. Og den står præcis der hvor vejen fra Kraghave passerede jernbanen, og hvor det lille ledvogterhus lå. Læs mere her.

 

Billeder: Bjarne Larsen.

Klik på billederne for større udgave. Se evt flere billeder på Hedeboegnens Slægtsforskerforenings hjemmeside.

  • Medlemsblad april 2022 12. april 2022
    Så er medlemsbladet for april 2022 på vej. Bladet er denne gang på 16 sider. Fra indholdet kan nævnes: Årsmøde med 28 deltagere Kontingentbetaling for 2022 Farvel til Ole Maler Find fra Baldersbrønde Mere om sogneråd og rådhuse => Medlemsblad april 2022  
  • Omvisning på Roskilde Kloster 7. april 2022
    Smuttur til Roskilde Kloster Søndag den 29. maj kl. 10.45. Vi mødes foran Roskilde Kloster, Sankt Peders Stræde 8, Roskilde, Vi får en guidet rundvisning i de historiske bygninger. På rundvisningerne ser man Riddersalen, Den Røde Stue, Brahestuen og Klosterkirken. Hvis vejret tillader starter rundvisningerne med en kort tur gennem klosterets have. Foto: Roskilde Kloster. […]