Forårsturen 2018

Vi skal igen til Sverige

Forårsturen 2018 går til vor venskabsby Ängelholm og Sofiero Slot ved Helsingborg. Turudvalget arbejder stadig med det endelige program for turen, der traditionen tro gennemføres på Kr. Himmelfartsdag. I 2018 er det den 10. maj.

Ängelholm er en spændende by, som kan byde på mange oplevelser. Byen blev grundlagt i 1516 som Engelholm af Christian II, som flyttede bebyggelsen fra Luntertun ude ved kysten, fordi den var svær at forsvare både mod sandflugt og svenskere. Som grundlægger indkredsede kong Christian II egenhændigt den ny bys grænser med en plovfure. Af Luntertun er der i dag kun en kirkeruin tilbage.

Under de mange års krige imellem Sverige og Danmark blev byen ødelagt mange gange. Første gang i 1565 af svenskerne.  Ved freden i Roskilde 1658 mistede Danmark Engelholm sammen med resten af Skånelandene til Sverige. Og sidste gang byen blev ødelagt, var i 1678 af danskerne.

I løbet af 1800-tallets industrialisering voksede byen og blev samtidig kendt som undervisningsby og badeby. Industrialiseringen var præget af forholdsvis små industrier baseret på landbrug og naturressourcer, så som teglværk, mejeri og sukkerfabrik. I midten af 1800-tallet byggedes en havn ved Rönne åens udløb.

I dag er byen med ca. 41.000 indbyggere kendt som turistmål med badestrand, hyggeligt centrum, museer for bl.a. tog og fly og meget andet. Og så er den en af vor kommunes tre venskabsbyer. De to andre er Oldenburg i Tyskland og Valmiera i Estland.

 

 

Sofiero Slots historie tager sin begyndelse i 1864, da Kronprins Oscar og hustruen Sophia af Nassau besøger sundets perle, Helsingborg. Det unge par forelsker sig i den smukke udsigt, de skovklædte kløfter og den centrale beliggenhed i forhold til Danmark. De køber hjemmet Skabelycke, lige nord for Helsingborg, hvor de går i gang med at bygge deres sommerslot, Sophie-Ro.

I sommeren 1866 kunne parret for første gang flytte ind i deres elskede sommerslot, som dog havde et noget andet udseende end i dag. Slottet havde bl.a. kun én etage. Da Oscar blev udnævnt til konge (Oscar II) ti år senere, gennemgik slottet en omfattende renovering, og det fik her det udseende, som vi kender i dag.

Oscar og Sophia fik mulighed for at tilbringe mange smukke somre på Sofiero. I 1905 forærede de imidlertid deres elskede Sofiero som bryllupsgave til barnebarnet Gustaf Adolf, da han giftede sig med sin Margareta fra England.

Kronprinsparret Gustaf Adolf og Margareta var begge meget interesseret i havearbejdet, og det varede ikke længe, før en ny have voksede frem på Sofiero. Haven fik stenbede, rododendronbuske, omfattende blomsterbede og en køkkenhave. De opførte desuden et drivhus og ansatte en gartner. På mindre end 15 år havde de sammen skabt en fantastisk have.

 

I 1973 testamenterede Gustaf VI Adolf Sofiero til Helsingborg. Takket være Margareta og Gustaf Adolfs brændende haveinteresse kan titusinder af besøgende hvert år nyder denne smukke slotspark.

Vi glæder os til at fortælle mere om turen inden årsmødet den 21. marts 2018.

Dette indlæg blev udgivet i Arrangementer, Turudvalg og tagget , . Bogmærk permalinket.