Forårsturen 2016 går til Nyborg og Kerteminde.

Nyt afgangstidspunkt fra Hedehusene station.

Traditionen tro skal vi på bustur Kr. Himmelfartsdag. Denne gang en tur over Storebælt til Nyborg og Kerteminde.

Program for forårsturen den 5. maj 2016.

Kl. 08.00       Afgang fra Hedehusene station.

Kl. 08.30       Afgang fra Taastrup station.

Kl. 10.00       Ankomst til Nyborg slot.

                         Rundvisning i 2 grupper (max. 40 pr. gruppe).

   Hold 1 starter sin omvisning kl. 10.00 og slutter ca. kl. 11. Hold to starter sin opvisning

   kl.10.30 og slutter kl. ca. 11.30.

Kl. 11.45       Afgang fra Nyborg Slot.

Kl. 12.00       Ankomst til restaurant Sct. Knuds. Frokost.

Kl. 13.30       Afgang Sct. Knuds

Kl. 14.00       Ankomst til Kerteminde. Opdeling i 3-4 grupper.

                             De, der ønsker at besøge Johannes Larsen museet, bliver kørt dertil i bussen.

Kl. 16.00       Afgang fra Kerteminde.

Kl. 18.00       Ankomst Taastrup/Hedehusene.

Nyborg Slots

betydning i Danmarkshistorien er ikke til at komme udenom, og idag kan du gå rundt i Danehofsalen, det historiske rum hvor kongen rent faktisk mødtes med sit parlament i middelalderen, og hvor Danmarks første grundlov er underskrevet.

Nyborg-Palace

Slottet blev i 1100 tallet bygget som fæstning for at bekæmpe vendernes sørøvertogter.

Efter svenskekrigene i 1658 – 1659 blev fæstningen opgivet som kongebolig og mistede gradvis sin betydning. Store dele af slottet blev løbende nedbrudt, og kun den imponerende vestfløj står tilbage. Den fungerer i dag bl.a. som museum.

Tilgængelighed for handikappede.

Nyborg Slot er et gammelt kongeslot, som står i dens oprindelse. Derfor er der mange trapper, som kan give dårligt gående problemer.

Der er en lidt sej trappe ind til slottet, og fra stuen til 1.-salen går det via en stejl vindeltrappe. Man kan besøge kælderen og loftet, men dette er også via trapper.

 

 

Restaurant Sct. Knuds.

11165057_1636272319928386_2801283332358804440_n-848x265

  Vi får serveret 3 stk. smørebrød med en øl/vand.

Kerteminde

var engang en meget betydende handels- og havneby. Fiskeri har haft stor betydning for byen, billedliggjort i den af alle kendte Amanda.

Kerteminde_Amanda

I bymidten findes stadig mange huse og købmandsgårde fra 16 og 17-hundrede tallet. Nogle indrettet som museer, som vi får mulighed for at besøge. Farvergården, Toldboden og Høkeren, der alle har fri entre. For de, der for egen regning i stedet vil besøge Johannes Larsen museet, er der mulighed for det.

 

 

Farvergården

Farvergården er oprindelig en gammel købmandsgård, opført i 1630. Den nuværende bygning har været en del af en større gård på stedet. 1.juli 2010 genåbnede Farvergården efter en gennemgribende restaurering. Facaden er genskabt som den så ud omkring år 1900, og to nye indgange er etableret, dels en ny hovedindgang mod Langegade og dels en handicapvenlig indgang fra havesiden.

Farvergården

I år er der sket meget nyt på Farvergården. I stueetagen har vi fået en miniudstilling om Amanda. Har beskrives, hvordan Amanda gemme årene er blevet Kertemindes vartegn og vi udstiller et lille udpluk af de produkter, der har Amanda som frontfigur.

Der er også en minibiograf, der viser film fra Kerteminde optaget i perioden 1938-1962. Bl.a. filmen “Amanda og studenten”, hvor Kerteminde-pigen Amanda viser den udefrakommende student rundt i Kerteminde samt en film, der viser opbygningen af Langebro. Alle filmene giver os indblik i, hvordan Kerteminde har set ud i midten af 1900-tallet.

 

 

Nyd en kop kaffe i hyggelige, historiske omgivelser.

I stueetagen er der historisk café, hvor man kan nyde en kop kaffe og en kage, mens man studerer materialet om byens historie. Man kan også vælge at indtage kaffen i den idylliske museumshave.

Gå på opdagelse i museumsbutikken.

I den nyindrettede museumsbutik er der et stort udvalg af bøger, spændende gammelt legetøj, keramik og meget mere.

Prøv en væltepeter!

I museumshaven kan man få en cykeltur på gammeldags manér på en af museets to væltepetere. De er fremstillet af Foreningen af Ensomme Gamle Mænd som kopier af museets gamle velocipede fra 1880.

Toldboden

toldbodenToldboden er en af de ældste bygninger i byen, opført af Odense-købmand, Niels Bager, omkr. år 1590, da Kerteminde fungerede som havneby for Odense. I 1659 under Svenskekrigen benyttede svenskerne bygningen som hovedkvarter, og da den dansk-hollandske flåde skulle tilbageerobre byen, blev bygningen skudt i grus og først genopført i 1735, som årstallet på facaden angiver. Frem til 1800 var bygningen det eneste grundmurede, verdslige byggeri i Kerteminde. Fra 1848 til 1970 indeholdt bygningen den funktion, der har givet den det nuværende navn, Toldboden.

Toldboden bliver i dag brugt som udstillingsbygning for Østfyns Museer og Kerteminde Kunstforening

 

 

 

Museumsbutikken Høkeren

Museumsbutikken, “Høkeren”, har til huse i en gammel 1700-tals bygning, som er blevet nænsomt restaureret af Kerteminde Kommune i samarbejde med museet.

“Høkeren” samarbejder med en række leverandører landet over for at kunne tilbyde et varesortiment, der er så autentisk som muligt. h_keren_mFra gulv til loft er butikken fyldt med alle mulige varer lige fra legetøj til spegesild. Kort sagt en rigtig gammeldags ‘blandet landhandel’, der får én til at føle sig hensat til begyndelsen af 1900-tallet.

Butikken er normalt ikke åben i maj, men vi har fået lovning på, at det vil være muligt for os. Vi laver først en endelig aftale, når vi kender deltagerantallet og hvor mange, der vil besøge Johannes Larsen museet.

Johannes Larsen museet

For de, der ønsker det, er der mulighed for at besøge Johannes Larsen museet. Det er dog for egen regning, da entre’ og eventuelle guider ikke kunne rummes i budgettet for dette års tur.

Billetpriser. Voksen kr. 80,-

Gruppebillet, min. 10 personer, kr. 65,- pr. person.

I 1901-02 byggede kunstnerparret Alhed og Johannes Larsen deres hjem på Møllebakken i Kerteminde. Hermed skabte de ikke alene en malerisk ramme om familiens liv, men tillige et gæstfrit kunstnerisk mødested (med hele 16 gæstesenge!) for malere, forfattere og billedhuggere. Dette fristed for kunst og kultur satte sit præg på udviklingen af kulturlivet i Danmark igennem årtier.

 

Tilmelding

kan ske fra d. 17. marts til d. 28. april til foreningens turudvalg:

Inge Sørensen, 4399 3803 eller ingemsoerensen@hotmail.com

Christian Friis Damgaard, 2028 6606 eller Chrdamgaard@live.dk

Peter Mose Nielsen, 2168 5790 eller peter.mose@privat.tele.dk

Tilmeld gerne pr. E-mail.

Prisen er kr. 375,- pr. person. Tilmelding er først bindende når betaling er foretaget direkte til kassereren eller ved indsættelse af beløbet på konto nr. 5333 – 0242689.

Vi glæder os til at fortælle mere om turen på årsmødet den 17. marts.

 

 

                     

                     

                     

                     

                     

                     

 

Dette indlæg blev udgivet i Arrangementer, Turudvalg og tagget , . Bogmærk permalinket.