Vellykket tur til Herstedøster Kirke

Årets juletur gik til den lille og meget lidt udsmykkede kirke i Herstedøster. Men hvad de 33 deltagere på turen ikke umiddelbart selv fik øje på af seværdigheder i kirken, blev der levende fortalt om af Mads Kruse. Han gav os alle en dejlig eftermiddag med fortælling om kirken og landsbyens historie.

Herstedøster er stadig i dag en lille landsby, der ikke er vokset eller vokset sammen med andre nyere bebyggelser, som de fleste andre landsbyer på Vestegnen. Derfor er der rift om boligerne i byen, og man skal have orden i økonomien for at erhverve sig et hus der. Sådan har det ikke altid været, fortalte Mads Kruse. Bønderne i Herstedøster hørte ikke til de rige. Kirkens størrelse vidner om, at den lige netop er bygget så stor, at den opfyldte sit formål. Også valget af helgenmotiverne, der kan findes i de få rester af kalkmalerier, som har overlevet fra katolsk tid, vidner om, at der boede fattige folk på egnen. I det ene sidealter er formegentlig Sct. Nicolaus, som er afbilledet. Han er skytsengel for søfolk, børn og fattige folk. Og som vi alle ved, er han på grund af sin gavmildhed, forbilledet for vore dages julemand (Santa Claus).

Fulde af indtryk og fortælling om Herstedøster og kirken kunne vi slutte dagen med at ønske alle en glædelig jul og et godt nytår.

Nedenstående billeder er “klikbare”. Foto: Bjarne Larsen og Peter Mose

Turdeltagerne ankommer til Herstedøster Kirke.

 

Selskabet fyldte godt op i kirken.

 

Mads Kruse viser det flotte messehagel.

Altertavlen er erstattet af et flot glasmosaik.

 

Imens vi nød kaffen, fik vi fortællinger om Herstedøsters historie.

Der blev lyttet opmærksomt.

Våbenhuset prydes med billedet En Hilsen fra Himmelen malet af Seppo Mattinen.

Dette indlæg blev udgivet i Turudvalg og tagget . Bogmærk permalinket.