Onsdag den 28. maj kan du komme med på forårsturen, der i år går til et par spændende seværdigheder på den anden side af Øresund.
Vi skal først besøge Hovdala Slot lidt syd for Hässleholm.
De ældste beretninger er fra middelalderen om en plads i grænselandet som under hundredvis af år var fyldt med konflikter mellem danskere, gønger og svenskere. I den store port går det det stadig muligt at se skudhuller fra en uroligtid. Det var først efter at Skåne var blevet svinskt som det blev mere fredeligt. Fra at have været centrum for strid og konflikt forvandles Hovdala fra slutningen af 1600-tallet til et fint gods og hjem for slægten Ehrenborg, der havde den til 1981.
I slutningen af anden værdenskrig overtog staten Hovdala for at anvende området til store øvelser for panserkøretøjer. De fleste bygninger blev omdannet til forråd, samtidig med at familien Ehrenborg stadig boede på slottet. I 1980-erne overgik det store område til Hässleholms kommune og Statens Fastighetsverk, der sammen påtog sig opgaven med at renovere slottet varsomt, så dets mangeårige historie kunne vises for eftertiden. Renoveringsarbejdet kom til at tage næsten ti år, og blev i 2003 belønnet med Europa Nostra Award for et enestående arbejde med at bevare en kulturarv.
Efter et par timer med bl.a. en guided tur på slottet går turen videre til
Bosjökloster der ligger på en holm imellem de to store søer Västra- og Östre Ringsjö syd for Höör.
De ældste dele af Bosjökloster er fra 1100-tallet. Klosteret er sandsynligt grundlagt af Benediktinernonner i det tidlige 1100-tatlet. Det ældste dokument som nævner Bosjökloster er et brev fra Paven Lucius III 1181, i hvilket han bekræfteder klostrets privilegier. I flere hundrede år levede nonnerne her. Klostret modtog mange rige donationer, men søstrene selv levede ifølge de strenge regler i lydighed, fattigdom og kyskhed.
Under Reformationen i 1500-tallet lukkede klostret og mange af dets rigdomme blev konfiskeret af kongen. Sedan 1560 har Bosjökloster været i privat eje af en række historiske personer.
Den første private ejer var en kvinne, Fru Thale Ulfstand. Hun fik Bosjökloster ved en byttehandel med Kung Fredrik II. Et stykke ind på 1600-tallet arvede den rige Jochum Beck Bosjökloster. Hans uheld i forretninger tvang ham dog til at sælge Bosjökloster till Corfitz Ulfeldt. Det gik ikke bedre for den nye ejer. Under krigsårene, hvor Skåne blev en en svensk provins intrigerede og laborerede Ulfeldt så passende udiplomatisk, at han blev oven med både den danske og svenske konge og måtte flygte fra begge lande. Hans hustru Leonora Christina, datter af Kristian IV, blev sat i Blåtårn i København i næsten 22 år.
Som en følge af Ulfeldts forræderi konfiskerede den svenske krone ejendommen og slottet forfaldt. 1735 blev Bosjökloster givet tilbage till familien Beck, nu Beck-Friis. Parret Corfitz Ludwig Beck-Friis og Maria Sofia Skoog – som traf hinanden i sibirisk fangenskab – begyndte en restaurering. 1908 købte Greve Philip Bonde Bosjökloster. Hans oldebarn Julia Bonde Cherp med familie forvalter nu klosteret.
Her skal vi nyde frokosten inden en rundvisning i de historiske bygninger og den flotte have.
Programmet for turen:
Kl. 08.00 Afgang fra Hedehusene og Taastrup Station (Selsmosevej)Kl. 10.00 ca. Ankomst til Hovdala Slot Formiddagskaffe
Kl. 10.45 Rundvisning på slottet
Kl. 12.30 Afgang fra Hovdala
Kl. 13.00 Ankomst Bosjökloster Frokost og kaffe.
Kl. 14.00 Rundvisning
Kl. 15.30 Afgang fra Bosjökloster
Kl. 17.00 Ankomst til Taastrup og Hedehusene Station
Der er plads til 50 deltagere på turen.
Tilmelding og pris
Pris for turen er kr. 600,- for foreningens medlemmer. Dog kr. 650,- for gæster
Tilmelding indtil den 30. april til foreningens kasserer:
Hanne Stampe Jensen jensenhannestampe@gmail.com eller telefon 42439606.
Tilmelding er bindende når deltagerbeløbet er indbetalt til foreningen
på konto nr. 5333 024 2689.
Husk:
Hvis du stiger på ved Hedehusene Station, så husk at oplyse det!
og Bruger du rollator, stok mm., så oplys også det!
Husk legitimation. Læs mere her.
Billeder lånt fra hjemmesiderne hovdala.se og bosjokloster.se